fredag 29 april 2016

Bokbloggsjerka 29 april - 2 maj

Äntligen fredag! Denna veckas bokbloggsjerka var lite klurig. Annika skriver:
Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?
Jag bor i en liten by två mil utanför Kungsbacka som ligger utanför Göteborg så det finns inga böcker som utspelar sig precis här. Jag googlade lite och hittade en bok som heter Drömmaren och sorgen och är skriven av Eva-Marie Liffner. Den verkar ganska spännande och utspelar sig till viss del på Tjolöholms slott och det är inte jättelångt härifrån. Men den har jag inte läst så jag kan inte säga om den är bra.

Det närmaste jag kan komma på som jag har läst är nog Simon och ekarna av Marianne Fredriksson, som utspelar sig i Göteborg. Jag borde ha läst något mer i Göteborgsmiljö men jag kan inte minnas någon mer bok just nu.

Hoppas ni får en trevlig Valborg och första maj allihop!

onsdag 27 april 2016

En återuppståndelse gör en bra bok?

Jag har en liten teori som jag skulle vilja dela med mig av såhär på onsdag morgon. Det är inget som jag ser som väldigt allvarligt utan bara något som jag tycker är kul och har tänkt på länge. Det är att många, riktigt populära och bra böcker och även många filmer innehåller en återuppståndelse. I fantasyböcker kan det vara att någon verkligen dör och sedan kommer åter till livet på något sätt. I en mer realistisk bok kan det vara att någons hjärta stannar och sedan får man igång det igen med hjärt-lungräddning. Det kan också vara så att författaren får en att tro att någon dör men så visar det sig att personen lever.

Det är lite svårt att ge exempel på detta utan spoilers men ett självklart exempel är ju Bibeln. Det är kanske inte vad man tänker som en bestseller men det är ändå världens mest lästa bok. Jesus återuppståndelse känner alla till. Som ett annat exempel kan jag ta min favoritserie Doctor Who. Det är ju ingen hemlighet att när Doktorn dör så återuppstår han i en annan skepnad. Även om just detta har gjort det möjligt att serien kan hålla på hur länge som helst så måste det ju också vara något som gör den så populär. Kanske har återuppståndelsen något med det att göra. Någon annan som är känd för sin återuppståndelse är förstås Sherlock Holmes. Även om han förstås bara låtsades dö för att bli av med Professor Moriarty. Men för läsaren eller de som ser filmerna så är det ju en återuppståndelse. Jag säger inte att alla bra böcker innehåller någon som kommer tillbaka från döden eller att det nödvändigtvis är det som gör dem så bra. Men jag tror att det kan ha något med saken att göra. Det ger en känsla av att allting kan hända när något så hopplöst plötsligt vänder så totalt. Om inte annat gör det boken så otroligt spännande.

Ni kan säkert komma på egna exempel på historier med återuppståndelser. Håller ni med mig om att det finns många bra?

fredag 22 april 2016

Bokbloggsjerka 22-25 april

Vad härligt med fredag! Det betyder att det är dags för Annikas bokbloggsjerka. Veckans fråga är:
Vad är du mest sugen på att läsa just nu (oavsett om du har boken/novellen/dikten/etc. i din ägo eller ej).
Jag har precis skaffat ny bokhylla och inte hunnit ställa böckerna i någon ordning alls ännu. Förut stod åtminstone de olästa böckerna tillsammans, men nu är de utspridda över hela hyllan och jag hittar ingenting. Jag vet i alla fall på att jag är sugen på att läsa Ali Smiths How to be Both och jag ser också fram emot Caitlin Morans nya Moranifesto.

Som ni märker blir det mest engelska böcker för mig och jag skulle gärna läsa mer från svenska författare. Har ni några tips?

fredag 15 april 2016

Bokbloggsjerka 15-18 april

Då var det återigen dags för bokbloggsjerka, veckans fråga från Annika på alkb.se lyder såhär:

Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Den enda bok jag kan komma på att jag har läst och som är lite av en biografi är Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström. Boken handlar ju egentligen om Sherlock Holmes och böckerna men det är också en berättelse om Sir Arthur Conan Doyles liv. Det är en riktigt spännande bok med massor av fantastiska fakta och ibland kan man knappt tro att det faktiskt hänt på riktigt. Annars tror jag knappt att jag läst någon biografi eller liknande. Det är lite synd för jag tror egentligen att det är en genre som jag skulle tycka om. Jag hoppas jag får många bra tips nu.

Trevlig helg!

onsdag 13 april 2016

Recension: Our Endless Numbered Days | Claire Fuller

När Peggy är åtta år säger hennes pappa att de ska åka på en resa. De tar sig djupt in i en tysk skog till ett litet ruckel till stuga. Väl där berättar Peggys pappa att resten av världen har gått under och det är bara de två kvar. I stugan får de överleva på det som finns i skogen och roa sig med det som finns till hands. De kämpar för att överleva både snöstormar och sommarens torka. Nio år senare är Peggy tillbaka i London hos sin mamma och ska lära sig att leva det vanliga livet igen. Hennes pappa har dött och hon måste acceptera att allt han berättade var en lögn. Hon får möta gamla vänner igen och dessutom har hon en bror som hon inte kände till.

Denna vackra och samtidigt så mörka berättelse liknar mest en saga tycker jag. Det är mycket sagoelement med i den också. Vi har den stora, mystiska skogen med den lilla stugan och den lilla flickan som blir lurad. Peggy kallar sig faktiskt Punzel, efter Rapunzel. En del som jag tycker mycket om är när Peggy lär sig spela piano. Pappan har tagit med sig ett musikhäfte men de har inget piano så Peggy får spela på bordet. Först ritar de tangenter och sedan bygger Peggys pappa ett piano åt henne. Det är ett ljudlöst piano det med men det har rörliga tangenter och Peggy har lärt sig sjunga noterna. En sak som slår mig är hur mycket Peggy beter sig som vilken tonåring som helst, även om hon lever i helt andra förhållanden. Hon är trotsig och bråkar med sin pappa och när hon blir arg rymmer hon sin iväg. Den är både vacker och sorglig som en bra saga ska vara och något av det bästa jag läst på länge. Our Endless Numbered Days är Claire Fullers debutroman och jag ser verkligen fram emot att läsa hennes nästa bok, Swimming Lessons som kommer ut i början av nästa år.


fredag 8 april 2016

Bokbloggsjerka 8-11 april: Spänningsromaner

I veckans bokbloggsjerka skriver Annika:
Det här med spänning är en subjektiv fråga men jag tycker t.ex. inte att Nora Roberts böcker hör hemma i genren ”spänningsromaner” utan jag tycker att Harlequin är mer passande. Böcker som Jurtjyrkogården av Stephen King däremot är riktigt, riktigt spännande. Den där stigen, katten, mörkret… förföljer mig än i dag och filmatiseringen av boken är i särklass den bäst jag har sett.Berätta om en bok (eller flera) som du tycker är riktigt spännande!
Den första bok jag kom att tänka på och som jag också tycker är riktigt bra är The Woman in Black av Susan Hill. Det utspelar sig i ett engelskt, dimmigt hedlandskap i ett hus som bara kan nås när tidvattnet drar sig tillbaka. Till detta Eel March House kommer advokaten Arthur Kipps för att gå på Alice Drablows begravning och reda ut hennes papper. Snart börjar oförklarliga saker hända; en gungstol som rör sig av sig själv, ljudet av hästhovar på vägen och uppenbarelsen av kvinnan som är helt klädd i svart. Det kanske låter lite klyschigt men är otroligt spännande. Jag har också varit och sett The Woman in Black som teater, den var riktigt bra och läskig även med bara två skådespelare. Filmen med Daniel Radcliffe som Arthur Kipps tycker jag också om, men den följer inte riktigt samma handling.
Om man letar efter spänning så rekommenderar jag verkligen denna. Annars har jag inte läst så många spänningsromaner det senaste och ser fram emot att läsa alla tips.

onsdag 6 april 2016

Nytt i april


Northanger Abbey | Jane Austen

Detta är den enda Jane Austen jag inte har läst ännu, så det ska bli riktigt spännande att ge sig på den. Min utgåva är dessutom en riktigt snygg från Vintage.


Pride and Prejudice | Jane Austen

Stolthet och fördom har jag ju läst mer än en gång och kan knappt tro att jag inte har den i bokhyllan. När jag blev förälskad i Mr Darcy så var det biblioteket som gällde. Nu har jag den i alla fall i matchande omslag med Northanger Abbey.

The House at Baker Street | Michelle Birkby

Sherlock Holmes är en annan favorit och när jag såg den här så blev jag väldigt glad. Den handlar om när Mrs Hudson och Mary Watson tar sig an ett fall som Sherlock inte vill ha. De börjar sina undersökningar från köket på 221b Baker Street och tar också hjälp av Irene Adler. Det låter riktigt spännande.

You Had Me at Hello | Mhairi McFarlane

Jag råkade köpa fel bok faktiskt. Jag skulle egentligen ha Here's Looking at You men jag blandade ihop dem. Hur som helst har jag hört mycket bra om Mhairi McFarlane så det ska bli spännande i alla fall även om jag inte riktigt vet vad den här handlar om.

Oranges Are Not the Only Fruit | Jeanette Winterson

Boken handlar om Jeanette som får en religiös uppfostran som ska leda mot ett liv som missionär. Men Jeanette blir kär. När hon är sexton bestämmer hon sig för att lämna kyrkan och sin familj för kvinnan hon älskar. Jag har hört så mycket om den här boken tror det kommer bli mycket intressant läsning.


Moranifesto | Caitlin Moran

Jag har läst alla Caitlin Morans andra böcker så det kändes självklart att jag skulle köpa in den här också. Som vanligt handlar det om en mängd olika ämnen, från Margaret Thatcher till Shakespeare, och jag förväntar mig att den ska vara lika underhållande och lärorik som hennes tidigare böcker.


Det var allt. Som ni märker läser jag inte mycket på svenska. Jag tycker inte om att läsa engelska böcker i översättning eftersom något måste jag ju använda mina engelska kunskaper till. Men jag tar gärna emot förslag på bra svenska författare (men inga deckare). Jag lyssnar just nu på Marianne Cedervalls böcker om Mirjam och Hervor och tycker de är riktigt bra.

lördag 2 april 2016

Marsfavoriter


Bok: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks E. Lockhart

Boken handlar om Frankie som går på en skola för ganska välbärgade ungdomar. Under sitt andra år får hon en pojkvän, snyggingen Matthew som till en början verkar helt perfekt. Men snart inser Frankie att Matthew har hemligheter för henne. Han är medlem i ett hemligt sällskap på skolan, ett sällskap som Frankie inte får vara med i, bara för att hon är tjej. Hon bestämmer sig för att infiltrera sällskapet genom att mejla dem instruktioner och får dem att göra olika kupper för att förbättra förhållandena på skolan, till exempel att det ska införas en salladsbuffé. Ingen kan gissa sig till att det är Frankie som ligger bakom och hon förolämpas gång på gång av att folk ser henne som någonting ömtåligt som inte kan tänka själv. En rolig och feministisk bok som jag skulle rekommendera varmt till människor i alla åldrar.


Ljudbok: Svinhugg Marianne Cedervall

Miriam har blivit grundlurad av sina affärspartners och i åtta år har hon hållit sig undan från Gotland. Nu återvänder hon med Hervor, Lapplandshäxan som hon träffade under sina år i Norrländsk exil. För att hämnas på de tre männen som gjorde hennes liv till ett helvete och fick henne att förlora kontakten med sin dotter använder hon sig av affirmationer. Med tankekraft försöker hon att göra livet hemskt för männen. Om Hervor får bestämma så förtjänar männen att "tas bort" helt och hållet. Jag tyckte att boken var väldigt spännande och oväntad och blev direkt förtjust i de båda kvinnorna. Nu har jag också börjat lyssna på andra boken i serien, Svartvintern.


TV-serie: Buffy the Vampire Slayer

Serien avslutades 2003, men jag har inte sett ett enda avsnitt förrän nu. Jag var lite trött på vampyrer men Buffy är annorlunda. Till skillnad från många böcker och TV-serier idag så handlar Buffy om att faktiskt döda vampyrer. Buffy och hennes gäng stöter på en hel rad olika demoner och monster och det är inte alltid lätt för en 16-åring att acceptera sitt öde och sitt heltidsjobb som vampyrjägare.

Te: Teapigs mao feng green tea, Green With Envy

Jag har alltid gillat grönt te, men denna månaden har det varit en särskild favorit. Tydligen ska just den här sorten vara speciell och inte likna andra gröna teer till vare sig smak eller färg, men jag kan inte märka någon större skillnad. Kanske har jag bara druckit mao feng innan. Väldigt gott är det i alla fall.

Musik: min marslista



Recept: Chocolate Chip Cookies

Jag har bakat minst tre satser den här månaden och testat lite olika recept och chokladsorter. Det recept jag gillade mest var nog detta från BBC Good Food.

fredag 1 april 2016

Bokbloggsjerka 1 - 4 april

I veckans bokbloggsjerka skriver Annika: Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Det finns så mycket äldre böcker som jag tycker om, jag letar ständigt efter klassiker. Austen och systrarna Brontë är självklara favoriter, men jag tänkte skriva om en bok som varit en av mina älsklingar sedan jag var barn. 
Den hemliga trädgården är skriven av Frances Hodgson Burnett och publicerades för första gången 1912. Den handlar om Mary som skickas från Indien till sin morbror i England efter att hennes föräldrar dött i en sjukdom. Morbroderns stora hus ligger på en hed i Yorkshire och visar sig ha många hemligheter. Mary hittar nyckeln till en hemlig trädgård och tillsammans med sin nyfunna vän Dickon väcker hon den till liv igen. Med trädgården förändras även Mary som varit en sjuklig och bortskämd liten flicka och hon blir både starkare och vänligare, nästan som magi.

När jag var yngre fascinerades jag av tanken på en hemlig trädgård och hoppades att jag själv en dag skulle ha en muromgärdad trädgård som var bara min (och gör det lite fortfarande faktiskt). Nu tycker jag att det är en härlig bok att läsa när man längtar efter vår. Jag kan riktigt se framför mig hur knopparna börjar komma upp ur marken när jag läser den. Jag tycker också mycket om Lille lorden och En liten prinsessa, även de skrivna av Frances Hodgson Burnett. Båda handlar om barn som plötsligt måste hantera helt nya omständigheter.